Bijl Tweewielercentrum 10 Beoordeling 9 gebaseerd op 472 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Bijl Tweewielercentrum



0182-357178
[email protected]

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 09:00 - 17:30
Woensdag 09:00 - 17:30
Donderdag 09:00 - 17:30
Vrijdag 09:00 - 17:30
Zaterdag 09:00 - 16:00
Zondag Gesloten

Regels voor fietsverlichting en reflectie

Jaarlijks wordt met de fietsverlichtingscampagne van Veilig Verkeer Nederland aandacht gevestigd op goede fietsverlichting, erg belangrijk! Maar hoe zit het met de wettelijke regels als het aankomt op fietsverlichting? Mag je licht knipperen? Geldt een los fietslampje ook? En zit het met reflectoren?

Wanneer moet je je fietsverlichting aanzetten?
We zijn allemaal wel eens 's avonds in de auto gestapt en hebben gemerkt hoe slecht zichtbaar fietsers zonder verlichting kunnen zijn. In Nederland is het verplicht om je fietsverlichting aan te zetten in het donker en bij slecht zicht overdag. Als je dit nalaat, riskeer je een boete. Een handige vuistregel is: zet je fietsverlichting aan zodra de straatverlichting aangaat.

De wettelijke regels voor fietsverlichting
De wettelijke regels voor fietsverlichting zijn duidelijk en moeten strikt worden nageleefd. Doe je dat niet? Dan riskeer je een boete.

  • Wit of geel licht voor, rood licht achter.
  • De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • Niets mag de lampjes bedekken.
  • Knipperende verlichting is niet toegestaan.
  • Bij fietsen met twee voorwielen moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten worden geplaatst, op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
  • Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.
     

Losse fietslampjes
Het antwoord op de vraag: ‘mag je een los fietslampje plaatsen?’ is: ja. Maar let op, ook voor losse fietslampjes gelden bepaalde regels. Zo mag je een los fietslampje in plaats van op je fiets ook aan je kleding of tas bevestigen, maar alleen op het bovenlichaam. Het is niet toegestaan om lampjes op je hoofd, armen of benen te bevestigen.

Vaste fietslampen
Hoewel het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, heeft vaste fietsverlichting altijd de voorkeur. En wil je er zeker van zijn dat je kiest voor de beste vaste fietsverlichting? Let dan op het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RFK). Op de website van de Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) vind je handige tips, feitjes en merken met het keurmerk.

Regels voor Reflectie
Naast fietsverlichting is reflectie ook van groot belang om goed op te vallen op de fiets. En ook voor reflectoren gelden wettelijke regels:

  • Een rode reflector (geen driehoek) op de achterkant van de fiets.
  • Witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden. Vaak hebben banden al cirkelvormige reflectoren, maar zo niet, dan kun je een witte of gele reflector aan je wiel bevestigen (minimaal één per wiel).
  • Vier (amber)gele reflectoren op de pedalen.
  • Spaakreflectoren die in de lengte op een spaak worden vastgemaakt, zijn niet toegestaan.
  • Als je een fiets met twee achterwielen hebt, moet aan de voorkant een extra witte reflector worden bevestigd.
7 Redenen waarom fietsen in februari fantastisch is
7 Redenen waarom fietsen in februari fantastisch is
Ja, februari kan guur en fris zijn, en ja, we zitten midden in de winter. Maar dat betekent niet dat je je fiets aan de kant moet laten staan! Sterker nog, fietsen in februari heeft juist verrassend veel voordelen. Van een flinke weerstandboost tot een fris hoofd—er zijn genoeg redenen om op te stappen. Dus, laat die bank en warme deken even voor wat ze zijn, bewaar je FietsActief voor de avonduurtjes en spring op de fiets!
Lees verder
Fietsplan Rijksoverheid
Fietsplan Rijksoverheid
Vanaf 1 januari 2025 kunnen werknemers van de Rijksoverheid eenvoudig een fiets leasen via het nieuwe fietsplan. Deze regeling is gericht op het bevorderen van duurzaam vervoer en het verbeteren van de bereikbaarheid van werk, met fiscale voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Hieronder lees je alles over de voorwaarden en voordelen van het leasefietsplan.
Lees verder
Ontdek de 10 belangrijkste e-bike trends en innovaties van 2025
Ontdek de 10 belangrijkste e-bike trends en innovaties van 2025
Overweeg je een elektrische fiets aan te schaffen? De ontwikkelingen binnen de e-bike industrie gaan razendsnel. Van nieuwe technologieën tot duurzamere ontwerpen: fabrikanten blijven de grenzen verleggen. We zetten de meest opvallende trends en innovaties voor 2025 op een rij om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Lees verder
Fietsen naar je werk: het populairste goede voornemen
Fietsen naar je werk: het populairste goede voornemen
Meer bewegen, gezonder leven en tijd besparen: veel Nederlanders hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Fietsen naar het werk staat daarbij steeds vaker centraal. Uit recent onderzoek blijkt dat het stimuleren van een actieve levensstijl op werkdagen hoog op de agenda staat.
Lees verder
Hoe maak je je e-bike schoon?
Hoe maak je je e-bike schoon?
Het schoonmaken van je e-bike is misschien niet het spannendste onderdeel van fietsen, maar geloof me, het loont. Niet alleen blijft je fiets er als nieuw uitzien, maar je verlengt er ook de levensduur van de onderdelen mee. Je elektrische fiets verdient de beste verzorging! In deze uitgebreide gids delen wij alles wat je moet weten over het effectief schoonmaken van je e-bike, zodat je nog jarenlang kunt genieten van zorgeloze ritten.
Lees verder
7 Redenen om vaker met de fiets naar je werk te gaan
7 Redenen om vaker met de fiets naar je werk te gaan
Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zitten de hele dag achter een bureau. Met de fiets naar het werk gaan is een gemakkelijke manier om extra beweging in je dag te krijgen. Je traint niet alleen je benen, maar ook je hart. Bovendien kan het helpen om stress te verminderen. Na een paar weken fietsen voelde ik me fitter en merkte ik dat mijn energielevels door het dak gingen.
Lees verder
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Een elektrische fiets met automatisch schakelsysteem is een flinke investering. Maar wat levert het op en is het de moeite waard? We delen onze inzichten over deze nieuwe ontwikkeling in de wereld van e-bikes.
Lees verder
De basis van elektrisch fietsen
De basis van elektrisch fietsen
Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met alleen de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim te schakelen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.
Lees verder
Drie redenen om eens wat vaker met de fiets naar het werk te gaan
Drie redenen om eens wat vaker met de fiets naar het werk te gaan
Woon jij op maar een paar kilometer van je werk, maar pak je toch iedere dag de auto? Dan is het tijd om deze eens wat vaker te laten staan. Nu weten we allemaal wel dat het goed is voor het milieu, maar wist je dat er nog veel meer redenen zijn om de fiets te pakken naar het werk?
Lees verder